Gdańsk atrakcje imprezy zdjecia relacje o piłce nożnej

BROD2610

RADIO BAGDAD

RADIO BAGDAD

BIOGRAFIA Zespół Radio Bagdad powstał na początku 2004 r. z inicjatywy Konrada Siedleckiego - sielak...

THE YOUNG GODS *** Koncert *** Klub B90 *** 23.11.2013 ***

THE YOUNG GODS *** Koncert *** Klub B90 …

Franz Treichler, Cesare Pizzi i Bernard Tronti przygotowali materiał bazujący na repertuarze pochodz...

Différent

Différent

Bigrafia zespołu

Bilety do kontroli

Bilety do kontroli

Aktywność: 2000 - 2008

Regulacja

Regulacja

Aktywność: 2009 - nadal

Lipali

Lipali

Aktywność: 2000 - nadal

Trans-Syberia

Trans-Syberia

Aktywność: 2010 - nadal

Ortalion

Ortalion

Aktywność: 2011 - nadal

1926

1926

Aktywność: 2012 - nadal

Enchanted Hunters

Enchanted Hunters

Aktywność: 2010 - nadal

Nieszksypczrze

Nieszksypczrze

Aktywność: 2007 - nadal

Symetria

Symetria

Aktywność: 2011 - nadal

3FM

3FM

Aktywność: 2009 - nadal

NeoQuartet

NeoQuartet

Aktywność: 2006 - nadal

Carnage

Carnage

Aktywność: 2008 - nadal

"Oyster Card" - nowy klip The Shipyard

"Oyster Card" - nowy klip The …

 W 2011 roku, za sprawą spiritus movens Piotra Pawłowskiego (Made in Poland, Heart&Sou...

Salviction

Salviction

Aktywność: 2011 - nadal

Holdcut

Holdcut

Aktywność: 1999 - nadal

Anti Motivational Syndrome

Anti Motivational Syndrome

Aktywność: 2008 - nadal

Sławek Jaskułke

Sławek Jaskułke

Aktywność: 1999 - nadal

Wojt i Vreen

Wojt i Vreen

Aktywność: 2009 - nadal

Asia i Koty

Asia i Koty

Aktywność: 2010 - nadal

The Shipyard

The Shipyard

Aktywność: 2010 - nadal

Pedal Distorsionador

Pedal Distorsionador

Aktywność: 2102 - nadal

Loud&Proud

Loud&Proud

Aktywność: 2008 - ?

Znamy drugi skład Pure Phase Ensemble

Znamy drugi skład Pure Phase Ensemble

Pure Phase Ensemble nie jest regularnie działającym zespołem, pod tym szyldem jednoczą się muzycy ...

Nostromo

Nostromo

Aktywność: 1994 - ?

Sok

Sok

Aktywność: 2004 - ?

State Urge

State Urge

Aktywność: 2009 - nadal

Olbrzym i Kurdupel

Olbrzym i Kurdupel

Aktywność: 2007 - nadal

Oxy.Gen

Oxy.Gen

Aktywność: 1998 - ?

Sens

Sens

Aktywność: 2005 - 2010

Where is Jerry

Where is Jerry

Aktywność: 2010 - nadal

Popsysze zagrają z Damo Suzuki

Popsysze zagrają z Damo Suzuki

Występ Japończyka, kojarzonego przede wszystkim z niemiecką sceną krautrockową, będzie główną atra...

Pierwsza Flotylla

Pierwsza Flotylla

Aktywność: 2001 - ?

Towary Zastępcze

Towary Zastępcze

Aktywność: 2003 - nadal

Remont Pomp

Remont Pomp

Biografia zespołu

Popsysze

Popsysze

Biografia zespołu

Psychollywood

Psychollywood

  Biografia zespołu

Eleven Miles Away

Eleven Miles Away

Biografia zespołu

Borys Kossakowski

Borys Kossakowski

Aktywność: 2002 - nadal

Morealless

Morealless

Biografia zespołu

The Heist

The Heist

Biografia zespołu

Naked Brown

Naked Brown

Biografia zespołu

Bubble Chamber

Bubble Chamber

Biografia zespołu

Pornol

Pornol

Biografia zespołu

Ad Rem

Ad Rem

Aktywność: 2009 - nadal

Mechanix

Mechanix

Biografia zespołu

Aporia

Aporia

Biografia zespołu

Coco Bongo

Coco Bongo

Biografia zespołu

Pure Phase Ensemble: Live at SpaceFest!

Pure Phase Ensemble: Live at SpaceFest! …

Muzyka Pure Phase Ensemble to gitary z piekła rodem i anielskie głosy, dreszcze, łzy wzruszenia, p...

Tlartza

Tlartza

Biografia zespołu

Gentleman!

Gentleman!

Biografia zespołu

Coguar

Coguar

Biografia zespołu

Blindead

Blindead

Aktywność: 1999 - nadal

Kiev Office

Kiev Office

Biografia zespołu

Desert of Shadows

Desert of Shadows

Biografia zespołu

UpitoV

UpitoV

Aktywność: 2008 - nadal

Siux

Siux

Biografia zespołu

Hold Back The Day

Hold Back The Day

Aktywność: 2007 - nadal

Airy Cocktail

Airy Cocktail

  Aktywność: 2010 - nadal

3:1 nowa płyta Zagan Acoustic

3:1 nowa płyta Zagan Acoustic

  Zagan Acoustic podsumowuje właśnie pięcioletnią działalność artystyczną, której zw...

Popstory – debiutancka płyta grupy Popsysze

Popstory – debiutancka płyta grupy Popsy…

    "Omne trinum perfectum", czyli "wszystko, co złożone z trzech, jest doskonałe" - z...

Wściekłe Psy

Wściekłe Psy

Aktywność: 2008 - 2010

Pleroms Gate

Pleroms Gate

  Biografia zespołu:

Czechoslovakia

Czechoslovakia

Biografia zespołu:

Spoiwo

Spoiwo

Biografia zespołu:

Illharmonix

Illharmonix

  Biografia zespołu:

Supa Fi

Supa Fi

Biografia zespołu:

Calm the Fire

Calm the Fire

Aktywność: 2003 - nadal

Lipali

Lipali-fot-Jaroslaw-Kowal-30fot. Jarosław Kowal (GdanskTown.pl)Aktywność: 2000 - nadal

Historia zespołu:
Koniec lat 80.i początek 90. upłynęły Tomkowi "Lipie" Lipnickiemu pod znakiem eksperymentów muzycznych - czy to w SHE, czy też u boku Grzegorza Skawińskiego w Skawalkerze. Po tym nadszedł czas na Illusion. Chłopaki od razu odnieśli wielki sukces, fani ich pokochali, ale po wydaniu piątego krążka i pożegnalnym koncercie w 1999 roku zespół nieoczekiwanie zawiesił działalność.

Czując muzyczny głód, "Lipa" już wiosną 2000 roku wydał solowy album. Projekt nazywał się Li-Pa-Li i był ogromnym (jakże pozytywnym!) zaskoczeniem dla wszystkich, którzy znali wcześniejsze dokonania Tomka. Muzyka transowa, z lekka psychodeliczna, momentami jazzująca nie jest bynajmniej tym, do czego przyzwyczaił nas lider rockowej legendy lat 90.

Po pewnym czasie wyszło jednak na jaw, że naszemu śpiewającemu gitarzyście brakuje prawdziwego, rockowego uderzenia! W związku z tym w 2003 roku do Tomka dołączyli Adrian „Qlos” Kulik na basie i Łukasz „Luk” Jeleniewski na perkusji.

Rok później, dokładnie 27 września, wyszła pierwsza płyta Lipali w nowej odsłonie – „Pi”. Jest to swoisty powrót do źródeł muzycznych fascynacji chłopaków. Materiał zawarty na tej płycie jest głęboko osadzony w stylistyce stricte rockowej, odnoszącej się do klasyki tego gatunku.

25 czerwca 2007 roku ukazała się kolejna płyta Lipali „Bloo”. Tam, oprócz podstawowego składu, pojawiły się takie osobowości muzyczne jak Leszek Możdżer czy też hip-hopowa grupa Afront. Wybór ten ukazuje, jak różnorodna jest ta płyta. Jednak ci sceptycznie nastawieni słuchacze mogą być spokojni, ponieważ wszystko do siebie pasuje i brzmi jak najbardziej w porządku.

Zespół nie osiada na laurach i cały czas tworzy. Tym samym 27 marca 2009 roku ukazuje się „Trio”. Bo trzecia, bo trzech – i trzy single w ciągu roku. Najpierw „Barykady”, do których powstał teledysk, później „Upadam”, które podbiło serca fanów i ostrzejsze od poprzedników „Ponoć”. Lipali intensywnie koncertowało jeżdżąc po całej Polsce i kończąc rok trasą Eska Rock Tour.

W 2011 roku panowie z Lipali zdecydowali się nagrać akustyczne DVD. Na realizację tego wyjątkowego wydarzenia wybrano Teatr Palladium w Warszawie. To tam 16 kwietnia zarejestrowano materiał, który swoją premierę miał 21 czerwca 2011 i został bardzo ciepło przyjęty przez fanów.

W międzyczasie „Lipa” zaangażował się w reaktywację Illusion, a „Qlos” TuffEnuff, ale to Lipali jest ciągle głównym projektem Tomka, Adriana i Łukasza. Po długich wieczorach spędzonych na tworzeniu materiałów na nową płytę, godzinach nagrań śladów i wokali, wielkimi krokami zbliża się premiera najnowszego albumu p.t. „38 50”. Krążek z pewnością zadowoli największych fanów zespołu, a głosy zachwytu pierwszych recenzentów wskazują na to, że będzie to największy płytowy sukces Lipali!

Skład:
Tomasz "Lipa" Lipnicki (Illusion, ex-She, ex-Skawalker) - gitara, wokal
Łukasz "Luk" Jeleniewski (ex-IMTM) - perkusja
Adrian "Qlos" Kulik (Tuff Enuff) - gitara basowa

Dyskografia:
2000 - "Li-pa-li"
2004 - "Pi"
2007 - "Bloo"
2009 - "Trio"
2011 - "Akustyk Live"
2012 - "3850"

Linki:
www.facebook.com/Lipali
www.lipali.net

Kontakt:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

.